Selecteer een pagina

De Haagsche Rugby Club (HRC)

Wanneer:
Van december 2016 tot heden

Opdrachtgever:
De Haagsche Rugby Club

Website:
www.haagscherugbyclub.nl

Wat was de vraag / behoefte?
Kan Praeter helpen een van de eerste volledig elektrische clubhuizen van Nederland te realiseren en dan ook nog zo energie neutraal mogelijk?

Onze ondersteuning:
HRC is een totaalproject, waarbij we kijken naar het minimaliseren van het verbruik, het elektrificeren van het aardgasverbruik en het opwekken van hernieuwbare energie. Het volledig elektrisch maken van een locatie is weliswaar vaak het einddoel, maar wordt meestal gefaseerd uitgevoerd. Door de nieuwbouw bij HRC doen we het allemaal in een keer. Hierbij zijn tevens vele subsidies aangevraagd.

De resultaten:
Het (eerste) volledig elektrische clubhuis van Nederland met een grote eigen opwek door ruim 200 zonnepanelen. Verwarmen gebeurt door infrarood verwarming, douchewater komt van een drietal elektrische boilers en is uitgebreid gebruik gemaakt van reflectieoplossingen om warmte binnen te houden.

Wat vindt Praeter van dit project?
Als oud HRC-er was dit voor Bastiaan een belangrijk project: natuurlijk moet verduurzaming goed geregeld worden bij zijn sportclub. Het is ook een project zoals wij die het liefst zien, waarbij naar alle aspecten gekeken wordt om tot een zo energie-efficiƫnt mogelijk gebouw te komen. Of dit het eerste elektrische clubhuis van Nederland is, weten we niet zeker, maar het is wel het meest toonaangevende project voor Praeter. Bij HRC is de hoogste kwaliteit gecombineerd met een gezond rendement voor het geld van de leden.