Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Met welke duurzame maatregelen hebben jullie ervaring?

Wij hebben veel ervaring In de verschillende maatregelen waarmee ondernemingen en organisaties hun energieverbruik verduurzamen. Dan kan je denken aan zonnepanelen op het dak, gevel- en vloer isolatie, infraroodverwarming, maar ook aan zonneboilers en warmtepompen.

Ook hebben we ervaring met het inzichtelijk maken van je energie-opwek en -verbruik, zoals online en digitale informatie over de opwek van je zonnepanelen, informatie op kwartier- en uur-basis van je energieverbruik, of rapportage van je CO2-uitstoot met behulp van de CO2 Prestatieladder

We verzorgen ook Energie-labels en EML audits en adviseren daarbij de route naar een beter energielabel en lagere energiekosten

Hoe pakken jullie de verduurzaming van mijn bedrijfspand aan?

We bekijken in samenspraak met onze opdrachtgever de mogelijkheden van eigen energieopwekking, vermindering van het energieverbruik, én het omzetten van het overblijvende energieverbruik naar duurzame energie. We inventariseren altijd eerst de mogelijkheden die onze opdrachtgever heeft en geven daarbij kosten en baten per mogelijkheid aan. Vervolgens helpen wij onze opdrachtgevers de beste mogelijkheden te kiezen. Daarna begeleiden wij de uitvoering en controleren de oplevering, zodat er ook wordt opgeleverd wat er van tevoren beloofd is!

Voor welke opdrachtgevers werken jullie?

Wij werken veel voor ondernemers uit het Nederlandse MKB en in een aantal gevallen ook voor het grootbedrijf. Hierbij ondersteunen we een scala aan sectoren bij de verduurzaming van hun vastgoed; van vakantieparken, groothandels, autodealers en verhuisbedrijven, tot jachthavens en productiebedrijven.

Tevens ondersteunen wij de bancaire sector in het verduurzamen van de vastgoedportefeuille die zij financieren.

Daarnaast werken wij veel voor overheidsinstellingen die hun vastgoed willen verduurzamen, zoals gemeentes (van kantoren tot kinderboerderijen en sporthallen), ambassades en niet commerciële instellingen als stichtingen en verenigingen.

Voor een aantal commerciële vastgoedeigenaren voeren wij de verduurzaming uit van hun vastgoed portefeuille

Waarom duurzaam ondernemen?

Je kan er op 3 manieren naar kijken. Ofwel je wil er geld mee verdienen de ondernemer en in veel gevallen is dat inderdaad het geval. Zo zijn zonnepanelen bijna altijd een zeer gezond verdienmodel, als je bereid bent de investering te doen en het geld langere tijd kan missen.

Onze opdrachtgevers hebben ook vaak als reden de duurzame ridder dat zijn met een duurzamer energiegebruik willen bijdragen aan een beter klimaat. Immers, bijna iedereen begrijpt dat het verlagen van zijn CO2 twee voetafdruk bijdraagt aan het beperken van de temperatuurstijging waar ons klimaat mee kampt. Bovendien komt het steeds vaker voor dat klanten of werknemers vragen stellen bij de duurzaamheid van de bedrijven waarmee zij werken en inzage willen hebben in de mate waarin zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een derde reden is wat wij noemen de politieagent, ofwel het feit dat de overheid steeds meer wettelijke eisen stelt aan het energieverbruik van bedrijven, zoals bijvoorbeeld de eis dat in 2023 alle kantorenpanden een C- energielabel moeten hebben, met daaraan gekoppeld lijsten van maatregelen (EML) die bedrijven verplicht zijn te nemen om hun energieverbruik te beperken.

Kortom, er zijn zeker drie goede redenen om vandaag nog met de verduurzaming van je energieverbruik te beginnen. Wij helpen je er graag bij.

Welke duurzame maatregelen zijn mogelijk voor mijn bedrijf?

Stap 1 is dus het vaststellen van uw specifieke mogelijkheden. Hierna zoeken wij tot de bodem uit welke subsidies en financieringen er voor u mogelijk zijn en wat er vergunningsgewijs vereist is.

 Een rijtje van toepassingen: zonnepanelen, infraroodverwarming, isolatiemaatregelen en specifieke verlichting. De prijzen kunnen per leverancier verschillen.

Geïnteresseerd in de bovengenoemde oplossingen? Wacht niet langer en neem contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Op welke subsidies heb ik recht?

De overheid biedt ondernemers twee mogelijkheden om het verduurzamen van hun pand te vergoeden. Dit zijn fiscale voordelen en subsidies. De fiscale voordelen zijn de energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies zijn de ISDE en SDE++.

Wilt u meer weten over deze fiscale voordelen en subsidies voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en onze duurzame adviseurs staan u graag te woord. U kunt ook meer informatie vinden op de website van Rijksoverheid Nederland.

Hoe kan ik mijn bedrijfspand verduurzamen?

Er zijn, net zoals bij een woning, ook verschillende duurzame producten mogelijk voor een bedrijfspand. Als wij bij u kijken wat er kan en wat er niet kan, wordt het pand in kaart gebracht om de verschillende factoren te beoordelen. Grootte, structuur, ligging, wetgeving…wij weten ervan.

De mogelijkheden eenmaal in kaart gebracht, krijgt u ons netwerk erbij. U behoudt daarin uiteraard vrijheid van keuze. Wel hebben wij namens u een stevige onderhandelingspositie.

Hoe rendabel is duurzaamheid?

Veel mensen drukken het rendement van een investering uit in de terugverdientijd. Met andere woorden: hoeveel jaar het duurt voordat je de investeringsuitgave hebt terugverdiend. Wij kijken liever ook naar het percentage over je investering, omdat je dat kunt vergelijken met andere investeringen, zoals investeren in aandelen, in huizen of de rente op een bankrekening. De terugverdientijd geeft dan meer een risico aan: hoe langer het duurt, hoe riskanter de investering.

Sommige maatregelen zijn zo winstgevend dat iedereen die direct zou moeten doen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het overstappen op LED verlichting: de rendementen hierop zijn vaak hoger dan 25% en de terugverdientijd is meestal lager dan 1-2 jaar.

Een ander prachtig voorbeeld is radiatorfolie, waardoor de warmte van uw CV niet door de buitenmuur verdwijnt, maar naar binnen weerkaatst wordt. Ook daarop maakt men zeer hoge rendementen.

 Maar ook zonnepanelen hebben een zeer sterk rendement, vooral dankzij de voortschrijdende techniek en de subsidiemogelijkheden. Voor zakelijk vastgoed bedragen de rendementen meestal tussen de 5% en 7% en bij financiering met groenleningen bedraagt het rendement op het eigen vermogen vaak boven de 20%. De terugverdientijd op zonnepanelen ligt meestal rond de 10 à 11 jaar. Uiteraard is dit voor elk dak weer anders.

Wij reken altijd vooraf voor ons opdrachtgevers door wat u voor kosten en uitgaven en rendementen kunt verwachten. Zo weet u voor de grote uitgaven of het de moeite waard is of niet.

Zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen is een van de meest gebruikte duurzame product voor particulieren en bedrijven. De subsidies van zonnepanelen is helaas niet meer beschikbaar vanuit de Rijksoverheid. Het is vaak wel mogelijk om subsidies te krijgen vanuit de gemeente en dit verschilt uiteraard per woonplaats.

De terugverdientijd van deze investering is gemiddeld 8 jaar. Na minimaal 25 jaar moeten de zonnepanelen worden vervangen. U kunt dus doorgaans 17 jaar lang van gratis elektriciteit profiteren. De kosten van de zonnepanelen verschillen per leverancier. Wij hebben op dat vlak een groot netwerk aan betrouwbare partijen. Voor uw situatie krijgt u op maat gemaakte offertes van de beste leveranciers. Hierna krijgt u zelf de keuze om te kiezen en indien u extra advies wilt, is dat mogelijk.

Het gebruik van zonnepanelen is cruciaal voor zowel duurzaam ondernemen als duurzaam wonen.

Isolatie

Voor isolatie zijn verschillende duurzame maatregelen mogelijk. Met goede isolatie kunt u flink besparen op uw energieverbruik. De volgende isolatiemaatregelen kunnen van toepassing zijn op uw bedrijf of woning: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en glasisolatie. De terugverdientijd van isolatie is een stuk korter, waardoor u in een korte tijd flink kunt besparen. Daarnaast heeft u meestal ook nog recht op subsidies en fiscale voordelen voor isolatiemaatregelen.

De kosten van de isolatiemaatregelen verschillen per leverancier. Wij zullen uw situatie analyseren en voorleggen aan een aantal betrouwbare partijen waarmee wij eerder met goed resultaat hebben samengewerkt. Vervolgens krijgt u de keuze uit de op maat gemaakt offertes van de leveranciers. Wij zullen de aanleg van de maatregelen controleren, net zoals de verlaging van uw energieverbruik.

Goede isolatie draagt bij aan duurzaam ondernemen en duurzaam wonen.

Infrarood verwarming

Met behulp van infrarood verwarming kunt u elke ruimte gelijkmatig aangenaam houden. In vergelijking met een traditionele verwarming is dit een stuk energiebesparender omdat de temperatuur in elke ruimte direct en niet via de lucht op de juiste temperatuur wordt gebracht. Dit betekent dat verwarming specifiek kan worden toegepast en er dus minder energie wordt verspild.

Wat betekent onafhankelijk advies?

Wij geven u onafhankelijk advies op maat. Dit houdt in dat wij niet gebonden zijn aan een leverancier of een organisatie. De adviezen die wij geven, zijn volledig in uw voordeel. Uw energieverbruik verminderen, is ons doel. Dit doen wij door uw woning of bedrijfspand te analyseren om de beste duurzame maatregelen te bespreken.

Wij leggen u verschillende offertes van verschillende leveranciers voor. U krijgt dan zelf de keuze om een leverancier te kiezen. Wij geven indien gewenst ook begeleiding daarin. Het werk van de installateurs wordt door ons, net zoals het energieverbruik, gecontroleerd. Indien nodig zullen wij bijsturen om de duurzame maatregelen volledig te optimaliseren.

Hoe kan Praeter mij van dienst zijn?

Wij geven duurzaamheidsadvies voor energiebesparing. Wij helpen met de aanvragen van subsidies en vergunningen. Daarnaast voeren wij een haalbaarheidsonderzoek uit en wordt er gekeken naar de situatie waar u zich in bevindt. De uwe wordt volledig geanalyseerd, zodat we een op maat gemaakt advies kunnen uitbrengen.

Hier komen de beste opties uit voort en zo kunnen wij gezamenlijk een passende oplossing bedenken. Wij berekenen ook de investering, het rendement en de terugverdienperiode. Als laatste stap controleren wij de uitvoer en beoordelen we de werking en de besparing.

Geïnteresseerd in de diensten van Praeter? Wacht niet langer en neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

Staat uw vraag er niet tussen?

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.